| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
drake127 Profesionál

Založen: 30.5.2005 Příspěvky: 500 Bydliště: Jihlava, Czech Republic
|
Zaslal: 24 srpen 2005 22:23 Předmět: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
UTF-8 je zamýšleno jako náhrada národních znakových stránek a jeho instalace s sebou přináší mnoho výhod jako např. možnost použití několika zcela různých jazyků na jednom fóru (angličtina, čeština, francouština, ruština) a schopnost zobrazit jakýkoliv znak, třeba i čínský. Jediné omezení je ve schopnostech písma na počítači čtenáře zobrazit tyto znaky.
Jelikož se jedná o kódování relativně nové, stále existují jisté problémy, které je třeba překonat a jeho podpora ještě není naprosto ideální. Problémy relevantní k instalaci na phpBB jsou především následující:- Podpora UTF-8 byla přidána do MySQL ve verzi 4.1. Pokud máte starší verzi, nedoporučuji začátečníkům pokoušet se o použití UTF-8.
- phpBB špatně kóduje (resp. nekóduje) předměty e-mailových zpráv zasílaných skrz fórum.
- Abyste nezabili výhody UTF-8, musí být všechny na fóru nainstalované jazyky v kódování UTF-8 (tj. i angličtina, čeština, ruština ap.). Zde můžete narazit ve chvíli, kdy není k dispozici UTF-8 verze vašeho nestandardního jazyka.
- Pokud již máte existující fórum, které používá jiné kódování, než výchozí nastavené v databázi, musíte databázi vyexportovat a pomocí phpMyAdmina znovu naimportovat. Dejte si hlavně pozor na dodržení správného kódování a vždy zkontrolujte, zdali jsou nestandardní znaky uloženy v databázi správně. Důvod tohoto problému je ten, že phpBB používá nekorektní přístup k databázi.
Následuje popis instalace jakým byste měli docílit správné a bezproblémové použití UTF-8:
Otevřete soubor ./db/mysql4.php. V něm najdětě | kód: | $dbselect = mysql_select_db($this->dbname);
if( !$dbselect)
{
mysql_close($this->db_connect_id);
$this->db_connect_id = $dbselect; | a nahraďte ho následujícím. | kód: | $dbnames = substr(mysql_get_server_info($this->db_connect_id), 0, 3) > '4.0' ? mysql_query('SET CHARACTER SET utf8', $this->db_connect_id) : true;
$dbselect = mysql_select_db($this->dbname, $this->db_connect_id);
if( !$dbselect || !$dbnames )
{
mysql_close($this->db_connect_id);
$this->db_connect_id = false; | Uložte změny a zavřete soubor.
Otevřete soubor ./includes/emailer.php. V něm najdětě (celkem 3×) a nahraďte následujícím | kód: | | , "=?UTF-8?B?" . base64_encode($this->subject) . "?=" | Uložte změny a zavřete soubor.
Nyní již jen stačí stáhnout a nainstalovat příslušné jazykové verze. Čeština a angličtina je dostupná na těchto stránkách v příslušné sekci. Dejte pozor, ať si opravdu stáhnete UTF-8 verzi.
Tento návod byl sestaven za pomoci lidí, kteří na tento problém narazili a pomohli mi ho také vyřešit. Jmenovitě RNA a cosh-boy.
Naposledy upravil drake127 dne 26 leden 2006 16:22, celkově upraveno 3 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
AVAST Častý přispěvatel

|
Zaslal: 06 květen 2007 17:27 Předmět: |
|
|
Otevřete soubor ./includes/emailer.php. V něm najdětě (celkem 3×)kód:
, $this->subject
a nahraďte následujícím kód:
, "=?UTF-8?B?" . base64_encode($this->subject) . "?="
Uložte změny a zavřete soubor.
jenže v nové verzy to nikde neni |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Tooom Člen týmu

|
Zaslal: 06 květen 2007 18:00 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
ne vubec hlavne ze jsem to v tom souboru nasel presne 3krat ", $this->subject" nevim jestli vis, ale v notepadu se da taky hledat automaticky snad to nehledas "manualne"?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
WhiteWolfSix Profesionál

|
Zaslal: 07 květen 2007 06:05 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
Tooom: S PHP súbormi radšej nepracuj v notepadu, ale siahni po freewarovom pspad. _________________
WhiteWolfSix (WW6) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Tooom Člen týmu

|
Zaslal: 08 květen 2007 07:16 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
| použivam jedit... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Blankac Účastník

|
Zaslal: 10 květen 2007 13:22 Předmět: nu |
|
|
| no jako podle me je notepad lepsi v pspadu kdyz sem delal tak si menil pismno podle sebe a pak sem mel pismo uplne jine nez sem chtel a kdyz to delam v notepadu tak vse si delam sam a nemusim menit pisma po tom co mi ho program zmeni sam a znam plno lidi kteri radeji notepad nez pspad ja sem vyzkousel oba a lepsi je notepad |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
WhiteWolfSix Profesionál

|
Zaslal: 10 květen 2007 15:19 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
S notepadom sa môžeš dostať do oveľa závažnejších problémov, pretože nie je schopný identifikovať a správne nastaviť prítomnosť či neprítomnosť BOM (Byte Order Mark), pretože notepad nie je schopný pracovať s tzv. neviditeľnými znakmi. Čo sa týka zmeny písma v pspade, je to jeho nastavením, či mu povolíš automaticky identifikovať použité kódovanie v otváranom súbore alebo nie. Ak si pspad správne nastavíš, nemal by Ti robiť vôbec problémy. Notepad bohužiaľ nemáš ako nastaviť. _________________
WhiteWolfSix (WW6) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Blankac Účastník

|
Zaslal: 11 květen 2007 12:33 Předmět: |
|
|
no dobře když myslis ale znam plno lidi kteri davaj prednost notepadu. sice ti to neznaci syntaxi a tak ale v notepadu nemusis nic nastavovat a nic ti nemeni  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
WhiteWolfSix Profesionál

|
Zaslal: 11 květen 2007 13:37 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
Ako myslíš... _________________
WhiteWolfSix (WW6) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Smix Nováček

|
Zaslal: 12 květen 2007 22:28 Předmět: |
|
|
| Blankac napsal: | no dobře když myslis ale znam plno lidi kteri davaj prednost notepadu. sice ti to neznaci syntaxi a tak ale v notepadu nemusis nic nastavovat a nic ti nemeni  |
Ale v tom případě musíš používat kódování Windows 1250 ... Jde to ale dře to ... UTF je už prostě nutnost ... _________________
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Blankac Účastník

|
Zaslal: 13 květen 2007 11:17 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
no kodování nevim jake používam mě to je jedno hlavně ze mi to jde no ale asi to co pises a UTF to ani nevim co to je |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Webhosting C4 - 2 GB, PHP, MySQL, administrační systém, 1.200 Kč na rok s doménou v ceně.
Bezproblémová instalace phpBB, Joomla, Drupal. Návody pro C4 - užitečné rady pro zákazníky.
Kvalitní notebooky,
spolehlivé dřevostavby,
útulné domy,
výhodné
sázkové kanceláře
Apartment in Prague - accommodation in Prag,
prague
apartments, Super finance, levné ubytování
|
 |
Psojed Nováček

|
Zaslal: 12 srpen 2007 12:47 Předmět: |
|
|
Zdravim, rozdělal jsem si 2 různá fóra, jedno s importovanou databází z předchozího fóra (Windows-1250) s kódováním Windows-1250 a druhé kompletně novou instalaci s kódováním UTF-8.
3x jsem si přečetl tento topic, stejně tak ten pod ním plný teorie, plus ještě rady v http://www.phpbbcz.com/diakritika-utf-8-t5456.html a http://www.phpbbcz.com/pomoc-s-kodovanim-utf-8-t5210.html postupoval jsem podle instrukcí. U nového fóra na UTF-8 to samozřejmě vše krásně fungovalo, ale když jsem zkusil importovat upravenou databázi starého fóra, nezobrazily se mi znaky ěčř, ostatní ano.
Zkusil jsem tedy znovu zkontrolovat všechny soubory, našel jsem chybu v souboru lang_main.php kde bylo $lang['ENCODING'] = 'iso-8859-1'; což jsem přepsal na UTF-8 ale poté se mi fórum rozhodilo kompletně...
Na druhém fóru s Windows-1250 přespsání údajů ve všech souborech nepomohlo. Poraďte prosím, už nevím co dělat
ps: obě fóra mám na freehostingu hostuju.cz, v phpmyadmin při přihlášení použit czech UTF-8, verze mysql je 5.0.38-Debian_1-log, znaková sada UTF-8 Unicode (utf8), porovnávání pro připojení k mysql jsem použil u UTF-8 fóra utf8_czech_ci a u Windows-1250 fóra latin2_czech_cs. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
WhiteWolfSix Profesionál

|
Zaslal: 12 srpen 2007 13:11 Předmět: |
|
|
| Psojed napsal: | | ps: obě fóra mám na freehostingu hostuju.cz, v phpmyadmin při přihlášení použit czech UTF-8, verze mysql je 5.0.38-Debian_1-log, znaková sada UTF-8 Unicode (utf8), porovnávání pro připojení k mysql jsem použil u UTF-8 fóra utf8_czech_ci a u Windows-1250 fóra latin2_czech_cs. |
Na fóre Win1250 je samozrejme problém v porovnávaní fóra nastavené latin2_czech_cs. Ďalšia vec je nutné skontrolovať porovnávanie aj vnútra tabuliek, nielen tabuliek samotných. _________________
WhiteWolfSix (WW6) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Psojed Nováček

|
Zaslal: 12 srpen 2007 18:20 Předmět: |
|
|
Tak jsem si vzal do péče to UTF fórum, vyexportoval jsem databázi a v pspadu přepsal všechny hodnoty ručně zpátky na cp1250 a cp1250_czech_cs, opravil emailer.php, opravil mysql4.php, common.php a lang_main.php v angličtině i češtině, znaky se opravily až na ěčř.
Zkusil jsem to zopakovat úplně stejně s UTF-8, znovu jsem všechno ručně přepsal v databázi a opravil stejné soubory na správné údaje, nahrál jsem jazyky pro UTF-8 a uploadoval databázi. Zase ěčř
Nějaké nápady? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
WhiteWolfSix Profesionál

|
Zaslal: 13 srpen 2007 05:11 Předmět: Re: Jak nainstalovat UTF-8 |
|
|
Keď si menil súbor sql na cp1250, aj si ho uložil vo formáte win1250? Nestačí totiž len prepis na iné kódovanie. Samotný sql treba uložiť v inom kódovaní. _________________
WhiteWolfSix (WW6) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Psojed Nováček

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
santoro Nováček

|
Zaslal: 15 leden 2008 02:27 Předmět: |
|
|
| Rád bych měl i anglický jazyk v UTF-8. Netušíte, kde se dá stáhnout? Používám phpBB 2.0. Díky za odpověď. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
santoro Nováček

|
Zaslal: 15 leden 2008 02:36 Předmět: |
|
|
| A ještě jeden dotaz - tím, že jsem si převedl kódování do UTF-8 se mi zprznila diakritika v odkazech dodatečně přidaných do overall_header.tpl - jak tento soubor převedu do UTF-8? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|
|
|